Pojke simmar i pool.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Elliot Bos Gustavsson och hans kompisar hoppa ner i Väggabadets utomhusbassäng. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Så hjälper du barnen att lära sig simma: ”Börja med små steg”

Uppdaterad
Publicerad

På Väggabadet i Karlshamn pågår sommarens simskolor för både barn och ungdomar. För att barn ska kunna lära sig att simma och slippa vara rädda är det viktigt att vara van vid vatten.

– Så att man kan trilla i vattnet och känna sig säker även om man inte kan simma, säger Andreas Henningor på Väggabadet.

Det finns några enkla övningar att börja med för att barnen så småningom ska lära sig att simma.

– Börja med små steg. Doppa ner munnen i vattnet, sen näsan och sist ögonen, säger enhetschef Andreas Henningor på Väggabadet.

Maria Larsson på Karlshamns simklubb fyller i:

– Den traditionella ”kaffekokaren” är bra för alla – lite skvätt i ögonen och det blir lite obehagligt. Då vänjer man sig.

Vattenvana är A och O

De menar att det är viktigt att barn är vana att vara i vatten för att känna sig trygga. Simkunnighet, som Andreas Henningor definierar det, handlar om att man ska kunna ramla i vattnet, ta sig upp till ytan och sen simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

– Också vuxna behöver hålla i sina simkunskaper. Var i vattnet, simma, få känslan, säger Maria Larsson från simklubben.

I klippet hör du tips på hur man kan vänja små barn vid vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.