En delad bild som visar två scener. Den första sektionen visar en student som ser stressad ut medan han håller huvudet i sina händer över böcker som ligger på ett skrivbord i en klassrumsmiljö. Den andra sektionen visar en annan person som står med en neutral hållning framför en abstrakt bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karlskronas grundskolechef Marcus Sellgren berätta om varför kommunen vill införa en akutskola. Foto: TT/SVT

Karlskrona inför akutskola – flyttar stökiga elever

Publicerad

Som en sista utväg kan rektorer tillfälligt placera stökiga elever i särskilda skolor.

Nu inför Karlskrona kommun sin egen akutskola.

– Man ser lyckade resultat på de kommuner som varit igång, säger grundskolechefen Marcus Sellgren.

Under 2024 delar Skolverket ut 100 miljoner kronor till kommunala och fristående skolor för att införa akutskolor – enskilda skolor där elever som stör studiemiljön kan placeras tillfälligt. Dock högst i 20 skoldagar.

– Akutskolan är ett bättre alternativ än nästa disciplinära åtgärd som skulle vara att stänga av eleven, där eleven kommer längre ifrån en fungerande skolgång, säger Sellgren.

Baserat på förra läsåret kan det röra sig om tre–fyra elever med olika kön, ålder och problematik som skulle kunna ha varit aktuella för insatsen.

Hör mer om akutskolan i klippet.

PENGAR TILL AKUTSKOLOR 2024

Olofström: 1 163 702 kr

Karlshamn: 733 100 kr

Karlskrona: 723 026 kr

Ronneby: 272 885 kr

Sölvesborg: –

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.