Flera ur Bandidos tidigare supporterklubb i Karlskrona dömdes till fängelse för ett uppmärksammat rån vid en bensinstation – som fångades på övervakningskameror. Foto: Polisen

Kartläggning: Bandidos fortsätter etableringsplaner i Karlskrona

Publicerad

Bandidos MC har under flera år försökt etablera sig i Karlskrona. Nu har den lokala klubben blivit ett så kallat ”prospect chapter”, alltså steget under en fullvärdig avdelning.

Redan för fyra år sedan började Bandidos sitt etableringsförsök i Karlskrona, genom att utse en lokal mc-klubb till supporterklubb. Men efter knappt ett år lades satsningen ner, efter att flera tongivande medlemmar dömts till fängelse för ett uppmärksammat rån.

Men etableringsförsöket har fortsatt. Nu har klubben i Holmsjö uppgått till så kallat ”prospect chapter”, alltså en prövoperiod för att bli fullvärdig Bandidosavdelning, enligt en rapport från nyhetsbyrån Acta Publica.

– Det är i stort sett samma individer som var med tidigare som är med nu också. Sen har någon kommit och gått, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson.

Polisen: ”De ska inte hit”

Polisen betonar att de är väl informerade om MC-klubbens satsningar i Blekinge.

– Vi håller koll på dem. De hade en fest i mars exempelvis och då var vi där och gjorde lite kontroller. Det ledde till tre ringa narkotikabrott, och att vi fortsätter hålla vår lägesbild aktuell, säger Thomas Johansson.

Hur skulle du se på om det blir en fullvärdig Bandidosavdelning i Blekinge?

– Vi vill inte ha den sortens gängkriminalitet här, utan jobbar aktivt med att ha koll på de här grupperingarna. De ska inte hit, helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.