Nu händer det grejer för gamla fängelset i Karlskrona. Efter flera år har byggnaden nu fått nya ägare. Foto: SVT

Klart: Fängelset i Karlskrona har fått nya ägare – detta händer nu

Uppdaterad
Publicerad

Båda parter har skrivit på och affären är klar. Det gamla fängelset Vita Briggen i centrala Karlskrona har fått nya ägare.

Detta är vad som nu händer med byggnaden.

Byggnaden har, efter ett antal misslyckade satsningar, stått tom sedan fängelset lade ner sin verksamhet 2010. Byggnaden har de senaste åren drabbats av vandalism och bränder.

När Vita Briggen nu har fått nya ägare i form av ett byggföretag från Helsingborg, kommer åtgärder direkt att sättas in.

Vita Briggen i Karlskrona

– Det kommer att bommas igen och stängas ordentligt för att få bort buset, säger mäklaren Gunnar Thulin, som drivit affären i flera års tid.

Får inte förändra byggnaden

Köpesumman hålls tills vidare hemlig och vid årsskiftet får nya ägaren tillträde till byggnaden. Vad som är tanken att ha byggnaden till, är ännu oklart.

– Jag vet inte vad som är tänkt, men det finns mycket att göra både inomhus och i trädgård. I övrigt är det bäst att behålla stilen och färgen på byggnaden. Men det är spännande för hela stan, hoppas det blir ett lyckat projekt, säger Thulin.

Stadsarkitekt Kristina Stark säger till Sydöstran att byggnaden enligt detaljplan inte får rivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vita Briggen i Karlskrona

Mer i ämnet