Klart i högsta instans: Skogen Vitahall blir bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Den juridiska processen kring bokskogen Vitahall är över. Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd till de som överklagat. Det är nu klart att området ska bebyggas med bostäder.

I flera års tid har diskussionen kring Vitahall engagerat både politiker och medborgare i Sölvesborgs kommun. De hårda protesterna mot att bebygga bokskogen har handlat om att bevara grönområdet.

Efter att beslutet överklagades och nådde högsta instans har mark- och miljööverdomstolen nu i februari slagit fast att det inte finns några skäl att inte bygga på Vitahall, vilket BLT var först med att rapportera.

Vitahall i Sölvesborg

Det är Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna i Samstyret som står bakom beslutet, medan SoL-partiet har reserverat sig mot det.

– Det känns jättebra, naturligtvis. Det är synd att det tagit så lång tid, säger kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD).

Delar av skogen får särskilt skydd

Sölvesborgs kommun meddelar på onsdagsmorgonen i ett pressmeddelande att den del av skogen som inte påverkas av bostadsområdet kommer att få ett särskilt skydd, som gör att de delarna inte kan exploateras.

Detaljplanen innebär cirka 75 nya villor eller radhus samt skola eller förskola i området.

– Nu kan vi äntligen börja med projekteringen så får vi se hur lång tid det tar. Men vi hoppas kunna vara igång sommaren 2023, säger Louise Erixon.

I klippet hör du mer från Louise Erixon (SD) samt oppositionsråd Johanna Beijer (S) om beslutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet