”En inventering av områdets fladdermusfauna visade att sex olika arter förekommer inom området. Ingen av dem är rödlistad”, skriver länsstyrelsen i ett granskningsyttrande till Sölvesborgs kommun, daterat den 19 maj i år.
Men det stämmer inte. Nordfladdemus och brunlångöra, som båda finns i området, är rödlistade sedan Artdatabanken presenterade den nya rödlistan den 22 april i år. Det betyder att de minskat så kraftigt att de riskerar att dö ut.
”Det är olyckligt”
– Det är olyckligt att vi missade det innan vi skickade vårt yttrande, säger Åke Widgren på länsstyrelsen till SVT Nyheter Blekinge.
Det innebär dock ingen förändring av länsstyrelsens inställning till byggplanerna.
– Det faktum att de två nämnda fladdermusarterna precis har rödlistats som nära hotad, påverkar inte länsstyrelsens syn på planen. Båda arterna är fortfarande vanliga, och att de nu rödlistats beror på att de minskat nationellt. Vi är givetvis måna om fladdermöss – alla arterna är fridlysta sedan länge och omfattas av artskyddsförordningen – men vi bedömer att den planerade husbebyggelsen inte kommer att påverka fladdermössen negativt, säger Åke Widgren.
Underkänner resonemanget
Men det resonemanget imponerar inte på Johan Eklöf, som är zoolog med en doktorstitel från Göteborgs universitet. Han underkänner skyddet av de känsliga fladdermössen i området.
– Jag tycker att länsstyrelsen skulle sätta press på kommunen. I alla fall i normalfallet har länsstyrelsen klart mer kompetens om detta, säger Johan Eklöf.
”Inget vi visste”
Även Sölvesborgs kommun missade att fladdermusarter i området är rödlistade. Inför byggplanerna hittade kommunen sju olika slags fladdermöss.
”Ingen av dessa är rödlistad”, står det i kommunens utredning.
Sölvesborgs planarkitekt Dan Janérus förklarar hur missen kunde ske.
– Det var inget vi visste utan har framkommit nu i april, säger han.
Men det är inget som ändrar byggplanerna eftersom kommunen inte anser att de påverkar fladdermössen. Zoologen Johan Eklöf har dock invändningar även mot kommunen.
– Jag tycker att kommunen skulle fundera på om man verkligen måste bygga där. Det borde finnas bättre ställen, säger Johan Eklöf.