Knivhuggen nekas ersättning – försökte själv fria gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern från Sölvesborg utsattes för ett mordförsök. Men eftersom han, enligt Brottsoffermyndigheten, försökte fria gärningsmannen under rättegången nekas han nu brottsskadeersättning.

Det var 2022 som mannen blev knivhuggen i bröstet i Kristianstad. Senare samma år dömdes en man i 25-årsåldern av Kristianstads tingsrätt till tio års fängelse för mordförsök. Domen överklagades men fastställdes av hovrätten.

Fälldes med övrig bevisning

Under rättegången pekade brottsoffret ut en annan man än den åtalade gärningsmannen. Tingsrätten ifrågasatte detta och konstaterade att det fanns stora likheter mellan brottsoffrets och den åtalades version av händelsen. Tingsrätten förlitade sig i stället på andra vittnen och övrig bevisning, som pekade mot den åtalade och som också dömdes för brottet.

Nekas nu ersättning

Efter händelsen har Brottsoffermyndigheten kommit fram till att ansökan om brottsskadeersättning, från mannen i 25-årsåldern från Sölvesborg, inte ska prövas. I kraven för att få ersättning ingår nämligen att bidra till att få en gärningsman fälld. Den som i stället agerar för att fria gärningsmannen har därför ingen rätt till ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.