På midsommaraftonens förmiddag förändrades familjens liv för alltid. Foto: Privat

”Kommunen avrättade min man offentligt”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på Yaras skola stängdes av från sin tjänst och blev på en presskonferens utpekad för att inte ha följt kommunens rutiner kring utsatta barn. Pressad av skuld och fast i en djup depression skadade han sig därefter själv i en våldsam bilolycka.

I dag berättar Johan Johanssons familj för första gången om den svåra tiden efter det misstänkta flickmordet i Karlskrona.

På midsommaraftonens förmiddag förändrades familjens liv för alltid.

Fallet Yara

Då kraschade Tullskolans rektor i en våldsam singelolycka och ådrog sig så svåra skador att han sannolikt aldrig kan komma tillbaka till sitt arbete på skolan eller leva ett normalt familjeliv.

Framtiden oviss

I dag – fem månader efter olyckan – har han, enligt läkarna, fortfarande låg medvetandegrad till följd av svåra hjärnskador.

Han vårdas på sjukhus och framtidsprognosen är oviss.

– Jag upplever att Johan mer eller mindre blev offentligt avrättad i massmedia utav sin arbetsgivare. Johan tog väldigt illa vid sig, luften gick ur honom och allt det han hade kämpat för under alla år sågades med fotknölarna på honom. Han var uthängd, han var syndabocken, det svarta fåret. Han fick bära allt, säger hans hustru Karin Johansson, som i dag väljer att berätta om familjens pressade situation.

Vill ha offentlig ursäkt

Familjen menar att kommunen brustit allvarligt på flera punkter.

Dels när Johan stängdes av, dels när beslut togs om att hålla en presskonferens där fokus låg på den enskilde rektorns bristande ansvar.

Agerandet utlöste, enligt hustrun, en djup depression som i sin tur ledde fram till olyckan.

– Det finns ingenting som får det ogjort, men jag ser ju att kommunen har ett stort ansvar att se till att Johan verkligen får en upprättelse och en offentlig ursäkt. Det är vad jag kräver. För det är han värd, det är han berättigad till, säger Karin Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet