Solviken, Verkö. Foto: SVT

Kommunen får fylla igen vikarna på Verkö

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen ger Karlskrona kommun rätt att fylla igen vikarna Långa Lisa och Solviken på Verkö.

Områdena som påverkas har inte så högt skyddsvärde att det finns anledning att stoppa kommunens planer på utbyggnaden av hamnområdet på Verkö.

Kommunen vill fylla igen vikarna för att bygga ut hamnområdet på Verkö. Det är något som Miljödomstolen sa ja till för ett år sen. Och högsta instans – Mark- och miljööverdomstolen – går nu på samma linje i en dom som meddelades idag.

Arter hotas

Det är Naturskyddsföreningen som motsatt sig utfyllanden för att skydda är de rödlistade skalbaggarna läderbaggen och ekoxen som lever i gamla ruttna exar på området. Även borgspiggen som är en småspigg hotas om vikarna fylls igen, menar Naturskyddsföreningen.

Men det har tillbakavisats av artexperter som Karlskrona kommun anlitat. Borgsippen och skalbaggarna finns på andra områden i närheten, menar experterna.

Behövs inte

Även Länsstyrelsen i Blekinge har varit motpart i målet. Länsstyrelsen anser att det räcker att Karlskrona kommun fyller igen Solviken och att Långa Lisa inte behövs för ombyggnaden av hamnen.

Karlskrona kommun har hela tiden hävdat att utbyggnaden av hamnen är oerhört viktig ur miljösynpunkt och för utbyggnanden av Baltic Link som är en del av det transeuropeiska transportnätverket.

Fördel för miljön

Mark- och miljööverdomstolen skriver i sin dom att syftet med utfyllnaderna är till fördel för miljön ur ett större perspektiv och att områdena som påverkas inte har så högt skyddsvärde att det finns anledning att stoppa planerna.

– Vi är mycket nöjda med domen, säger Bengt Lingman, projektledare för Verkö hamn och industriområde.

Om domen vinner laga kraft och inte överklagas till Högsta domstolen kommer kommunen att påbörja arbetet  under hösten 2018 eftersom utfyllanden av vikarna bara får göras under vinterhalvåret,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.