Högsta domstolens dom innebär att Ronneby kommun är skadeståndsskyldiga för att Kallingeinvånarna under flera års tid fått i sig stora mängder PFAS genom dricksvattnet.
Men hur stora skadestånd det kan bli tal om kan bli fråga för en helt ny rättsprocess.
– Vi måste veta vad domen innebär. Vem ska ha skadestånd, hur mycket ska man ha. Alla detaljer måste klaras ut innan vi vet vad det handlar om egentligen, säger Ronny Johannesson (M), ordförande i Ronneby Miljö och Teknik AB.
Oklart rättsläge
Han utesluter inte att frågan om faktiska skadestånd kan bli en långårig rättslig process framåt. Men hoppas själv att kommunen och Kallingeborna kan nå en förlikning med ett schablonbelopp.
– Ingen tycker det är en bra situation vi hamnat i, det finns inga vinnare. Däremot har det varit viktigt att reda ut rättsläget för det har varit oklart, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Livsmedelsverket får kritik
Samtidigt levereras en känga till Livsmedelsverket, som kommunen anser har viss skuld i det inträffade.
– Vi har vid varje tillfälle följt Livsmedelsverkets rekommendationer och anvisningar om dricksvatten. Det finns i dag 66 parametrar man mäter på vattnet, och 2013 var inte PFAS med som parameter. Vi kunde inte ha gjort något för att förhindra detta, för den expertisen sitter på Livsmedelsverket och det är de som har att bedöma vad man kan och bör göra, säger Ronny Johannesson.