Region Blekinge äger forfarande tomten där kommunen planerar att bygga ett kulturhus. Foto: Illustration MIR/SVT

Kommunens bygglovstabbe kan stoppa nytt kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

I dag skickade kommunen in bygglovsansökan till det nya kulturhuset i Karlskrona. Men nu riskerar planerna att stoppas. Kommunen äger nämligen inte tomten vid Stortorget där byggnaden ska stå – det gör Region Blekinge – som kan behöva tomten till en ny vårdcentral.

Där det nya kulturhuset är tänkt ta plats låg tidigare Trossö vårdcentral och även om verksamheten inte är kvar ägs tomten fortfarande av Region Blekinge. Att kommunen lämnade in en bygglovsansökan för den tomten idag var inget som Lars Karlsson, regionråd, fått någon information om.

– Tydligen har man valt att inte tala om för regionen att man skulle göra det. Det hade varit klädsamt om de hade meddelat oss, säger Lars Karlsson (C), regionråd.

Kulturhuset i Karlskrona

Tomtaffär inte klar

Regionen har själva varit på jakt efter en tomt på Trossö att bygga en ny vårdcentral, och planen var att kommunen skulle byta en tomt vid det gamla busstorget på Kungsplan, mot tomten där den gamla vårdcentralen ligger. Men detaljerna i affären är inte klara vilket gör att regionen formellt fortfarande äger tomten.

Med det oroar inte Bengt Lingman, projektledare för kulturhuset på Karlskrona kommun.

– Så är det i den här branschen. Allt är inte en räkmacka utan det uppstår frågeställningar ibland som man får lösa. Men ingenting är omöjligt att lösa, säger Bengt Lingman.

Behöver vårdcentral

Men Lars Karlsson utesluter inte att regionen kan behöva bygga en ny vårdcentral där i stället.

– Jag hoppas att bygglovet är så väl tilltaget att det skulle kunna gå och bygga en vårdcentral där också. Då skulle vi kunna ta över den bygglovsansökan som de har lämnat in i dag, säger Lars Karlsson.

Kommunen hoppas att bygget ska påbörjas i slutet av 2020 för att sedan stå färdigt till vintern 2022.

Se mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Karlskrona

Mer i ämnet