Patrik Åkesson äger och driver lagerlokaler i Nättraby bruk, och menar att han var lovad att landstingets nya materiallager skulle flytta in där. Men så blev det inte – istället tecknades ett hyresavtal i Acrinovas nybyggda lagerlokal på andra sidan E22:an.
Det nya hyresavtalet mellan landstinget och Acrinova anmäldes och revs upp av förvaltningsrätten, då det skulle ha upphandlats.
Nu krävs landstinget på drygt 13 miljoner kronor i skadestånd av Växjöföretagaren Patrik Åkesson. Kravet skickades in till Landstinget Blekinge under onsdagen.
– Det är matematiskt uträknat vad vi har rätt till. Vi har bara räknat baklänges på det vi har lagt ut plus de kommande intäkterna vi går miste om. Det är små pengar i förhållande till vad vi gått miste om, säger Patrik Åkesson, ägare till Nättraby bruk.
Kan gå till rätten
Kravet avser bland annat två miljoner för anpassningar som gjordes i Nättraby bruk för att förbereda för landstingets inflyttning, samt tio miljoner i uteblivna hyresintäkter.
Om Landstinget inte godtar skadeståndskravet kan ärendet tas upp i tingsrätten.
– Vi har gått igenom ersättningsanspråket och det är väldigt höga summor. Men innan jag talat med våra jurister vill jag inte lämna några kommentarer, säger Per Johansson, chef på Landstingsservice.
Detta har hänt:
- Landstinget Blekinge har i över ett år jobbat för att flytta sitt materiallager till större lokaler, då verksamheten har blivit för trångbodd i de nuvarande på sjukhusområdet.
- I slutet av april 2016 tecknades ett hyresavtal med Acrinova AB för den då obyggda lagerlokalen på 2400 kvadratmeter i Nättraby – ett tioårsavtal värt drygt 20 miljoner kronor.
- Men avtalet anmäldes till förvaltningsrätten av Patrik Åkesson, ägare till Nättraby Bruk, som menar att han var lovad verksamheten och att avtalet borde ha upphandlats.
- SVT Nyheter Blekinge kunde visa på flera mejl mellan Landstinget Blekinge och Acrinova med specifikationer på hur det nya lagret skulle utformas, något som anses tveksamt om det så kallade hyresundantaget i upphandlingslagen ska gälla.
- I början av maj 2017 dömer förvaltningsrätten till landstingets nackdel, och avtalet med Acrinova rivs upp. I domen menar förvaltningsrätten att affären är att betrakta som en byggentreprenad som skulle ha upphandlats.
- Acrinova väljer att överklaga domen till Kammarrätten, som inte väljer att pröva ärendet. Domen överklagas även till Högsta förvaltningsdomstolen, som i början av oktober beslutade att inte meddela prövningstillstånd.
- I mitten av oktober kräver Patrik Åkesson, ägare till Nättraby bruk, 13 miljoner kronor i skadestånd av landstinget.