Bild på en man framför ett skogsbryn. Mannen heter Leif Lagebrand och är ordförande för Naturskyddsföreningen i Blekinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Lagebrand är ordförande för Naturskyddsföreningen i Blekinge och han förespråkar att 30 procent av länets yta ska bli naturreservat eller skyddas på annat sätt. Foto: SVT

Kravet från Naturskyddsföreningen: Skydda 30 procent av Blekinges natur

Publicerad

Naturskyddsföreningen i Blekinge vill bidra till det globala målet genom att skydda 30 procent av länets natur.

– Så klart Sveriges trädgård kan bidra, säger föreningens ordförande Leif Lagebrand.

Att skydda 30 procent av planetens yta senast år 2030 för att förhindra att växter och djur dör ut. Det enades världens länder om på FN:s artskyddsmöte i Kanada i december.

– Vi måste skydda mer natur, både hav och skog, säger Leif Lagebrand.

Idag är 5,3 procent av Blekinges skogar, mark, vattendrag, sjöar och havsyta skyddade av naturreservat, biotopskyddsområden eller Natura 2000. Att uppnå det globala målet på 30 procent skulle alltså kräva ett betydligt större skydd av natur i Blekinge jämfört med idag.

– Det är fullt realistiskt, säger Leif Lagebrand.

Se klippet för att följa med Leif Lagebrand på en skogspromenad i Skärva naturreservat i Karlskrona.

Andel skyddad natur i Blekinge – så har vi räknat

Siffror från länsstyrelsen visar att cirka 37 000 hektar av Blekinges natur hittills är skyddad av naturreservat, biotopskyddsområden eller Natura 2000. Det innebär en yta på 370 kvadratkilometer.

Blekinge består av cirka 3 000 kvadratkilometer landyta och cirka 4 000 kvadratkilometer havsyta, det vill säga sammanlagt 7 000 kvadratkilometer.

370 kvadratkilometer skyddad natur dividerat med Blekinges totala yta på 7 000 kvadratkilometer innebär att andelen skyddad natur i länet är 5,3 procent.

Den senaste sammanställningen av skyddad natur i hela landet är från december 2021 och visar att 14,4 procent av Sveriges yta är skyddad natur.

Källa: Länsstyrelsen, SCB och Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.