Moderattoppen Sophia Ahlin (M) får, enligt uppgifter till SVT, inte medverka i fullmäktige när frågan om Vattenborgen ska avgöras. Foto: SVT

Kritisk M-profil tystad – får inte rösta om köp av Vattenborgen

Uppdaterad
Publicerad

Moderattoppen Sophia Ahlin får inte medverka när kommunfullmäktige tar ställning till köpet av Vattenborgen. Orsaken är att hon internt meddelat en ”avvikande mening” i ärendet, erfar SVT. När hennes kritik mot affären blev känd uppmanades hon att anmäla förhinder när den känsliga frågan avgörs den 26 oktober.

Enligt flera uppgiftslämnare ska Ahlin ha meddelat sitt ställningstagande när den moderata fullmäktigegruppen samlades tidigare i veckan. Själv vill hon inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till sin pressekreterare Thomas Deutgen.

– Moderaternas interna diskussioner är just interna och inte offentliga, säger han.

Vattenborgen i Karlskrona

Men kommer Sophia att delta i beslutet i fullmäktige?

– Nej, hon är inte på plats då. Hon är dubbelbokad med regionledningen sedan länge.

Vi har uppgifter som gör gällande att hon uppmanats att anmäla förhinder.

– Det har jag inga kommentarer till.

Men bör inte väljarna få veta var hon står i så här pass uppmärksammad fråga?

– Sophia är väldigt mån om att det satsas på kulturen, men har ställt en del frågor om processen. Det är det jag kan svara på just nu, säger Thomas Deutgen. 

Stoppas tillfälligt

Enligt källor till SVT ska Ahlin under gruppmötet blivit tillsagd att lämna sin plats till en ersättare – något som nu alltså också kommer att ske.

– Den här frågan är besvärlig för Moderaterna. Det finns tendenser till intern splittring, säger en person med insyn i processen.

Kritiken mot Karlskronaalliansens affärsupplägg har rasat i drygt en månad. Oppositionen har krävt en oberoende granskning och en tredje värdering av fastigheten, som ägs av kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M) och hennes make.

Den 26 oktober ska frågan avgöras i fullmäktige, men oppositionen tänker begära en så kallad minoritetsåterremiss – vilket tillfälligt stoppar ärendet.

– Det finns fortfarande en rad frågor som är obesvarade och trycket från medborgarna är hårt, säger gruppledare Magnus Larsson (C).

”Stannar på våra gruppmöten”

Emma Swahn Nilsson har meddelat att hon på grund av jäv inte kommenterar frågor med koppling till Vattenborgen.

Gruppledare Hanna Ekblad säger så här om SVT:s uppgifter:

– Vad var och varje enskild gruppmedlem anser stannar just på våra gruppmöten.

Hans Lind

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, anser att Vattenborgens värdering går att diskutera. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet