Pär Hjalmarsson, krögare på Elsas lilla krog, vill att regeringen stänger ner krogarna. Foto: SVT/TT

Krögarens vädjan till regeringen: ”Stäng ner oss!”

Uppdaterad
Publicerad

Maxsällskap på krogen begränsas till fyra personer, och alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 20. Karlskronas krögare tar emot beskedet med bestörtning – men inte med förvåning.

– Det är redan väldigt, väldigt dåligt, så jag förstår inte det här beslutet, säger Pär Hjalmarsson, krögare i Karlskrona.

I dag presenterade regeringen och Folkhälsomyndigheten nya striktare coronarestriktioner. Bland annat valde de att ytterligare skärpa restriktionerna i krog- och restaurangbranschen. Maxantalet på restaurangsällskap sänks från åtta till fyra personer, och alkoholförsäljning förbjuds redan klockan 20 istället för 22 som tidigare.

– Jag har inga åsikter om maxantalet, det kan vi hantera. Men att sänka alkoholförsäljningstiden ytterligare förstår jag inte vad de räknar med att det ska ge för effekt, inte minst för oss på landsbygden. Vi har inget festande, det har 22-regeln redan satt stopp för, säger Johan Rennemark, krögare i Karlskrona.

I stället menar han att den nya gränsen får andra konsekvenser.

– Vi har tappat 80-85 procent av omsättningen sedan 22-regeln kom, och nu lever vi mycket på take-away. Nu kommer vi inte längre kunna erbjuda det fullt ut, om vi tvingas stänga ner redan vid 20.

”Stäng ner oss!”

Pär Hjalmarsson, som bland annat driver Elsas lilla krog, vädjar till regeringen.

– Stäng ner oss! Som det är nu hjälper inte permitteringar och omställningsstöd, vi går kraftigt back varje månad. Om vi blir nedstängda, som många andra, kan staten gå in och ta våra kostnader. Då kanske vi kan komma ur det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.