L lämnar S-samarbetet efter åtta år: ”Blickar framåt”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har beslutat att hoppa av S-koalitionen och istället gå till val tillsammans med M och KD i höst. Och förhandlingarna har skett i största hemlighet.

– Jag informerades inte, säger Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande.

Efter åtta år i koalition med S och C väljer nu Liberalerna alltså att byta sida inför det kommande kommunvalet i Karlskrona.

– Vi är ett borgerligt parti och känner att vi får bättre genomslag för vår liberala, borgerliga politik tillsammans med de andra borgerliga partierna, säger Börje Dovstad (L).

Valet 2022 Blekinge

Känner du att ni har fått för lite inflytande i S-koalitionen?

– Nej, det här handlar inte om det som har varit innan utan vi blickar framåt. På det här sättet känner vi att vi har störst möjlighet att få igenom vår politik.

Kritiska mot samarbetet

Kommunalrådet Magnus Larsson (C) säger så här om Liberalernas sidbyte:

– Det är nog första gången i modern historia i Karlskrona som partier på förhand beslutar om hur kommunen ska styras. Mandatmässigt är den här konstellationen ingenting värd, så frågan är vilket stödben man ska luta sig mot, säger han.

Socialdemokraternas ordförande Elina Gustafsson är inte heller hon särskilt imponerad:

– Liberalerna tvingas följa den nationella trenden för att överleva, men jag ser inte hur de ska få ihop ett styre i majoritet, vilket Camilla Brunsberg efterlyst hela mandatperioden.

Hör mer om sidbytet och reaktioner på det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet