SVT Nyheter Blekinges granskning visar att ett 20-tal läkare i Blekinge, Skåne och Kronoberg årligen utreds av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att de misstänks ha skrivit ut för höga doser narkotiska preparat. Och det är ungefär 15 av dem som fråntas rätten att skriva ut den här typen av medicin.
För att få stopp på läkarna som missbrukar sin ställning har apotekspersonalen en ytterst viktig roll. Så fort de fattar misstankar är de skyldiga enligt lag att anmäla detta till IVO.
– Man ska se till patientens säkerhet här. Det är inte för att jaga läkaren i sig, utan det är för att vi vill se till att patienter inte ska må dåligt naturligtvis och utsätta sig själv för ett läkemedelsmissbruk som inte behövs, säger Karin Sandström, apotekschef på Kronans apotek i Karlskrona.
Svårt att ifrågasätta läkare
Apotekspersonal i länet fattade misstankar mot Blekingeläkaren som försåg missbrukare med narkotikaklassade mediciner. Personalen tyckte det var väldigt jobbigt att expediera höga doser till ofta väldigt unga människor, vilket rapporterades till IVO.
Gunnar Hermansson har jobbat på Rikskriminalens narkotikarotel och kartlagt den illegala handeln med narkotikaklassade läkemedel i 20 år. Han menar att överförskrivning är ett stort problem i samhället.
– Läkemedelsmissbruket i dag är i särklass det näst största illegala missbruket efter cannabis, säger han.
Men det är svårt att ställa läkare till svars. Gunnar Hermansson upplever att handläggarna på myndigheterna ibland har svårt att ifrågasätta läkare.
– Många betraktar läkaryrket som ett högstatusyrke. Samtidigt är det oerhört tungrott att utreda dessa ärenden. Det kan vara juridiska hinder, okunskap och sen svårigheten att sätta gränser för vad som är otillåtet. Man ska komma ihåg att läkare faktiskt är bemyndigade att förskriva narkotika, säger Gunnar Hermansson, som också är aktiv i Svenska narkotikapolisföreningen.
Riskerar fängelse
Läkare som vårdslöst skriver ut narkotikaklassade läkemedel riskerar inte bara att förlora sin legitimation. De kan också dömas för narkotikabrott. Men det är ytterst ovanligt. SVT Nyheter Blekinge har bara hittat två fall på fem år i Sverige. De läkarna jobbade i Stockholm och dömdes till fyra års fängelse vardera för grovt narkotikabrott. I domen från Svea Hovrätt går att läsa att en av läkarnas överförskrivning medfört att 82.000 narkotikaklassade tabletter kommit ut på den illegala marknaden. En av dem satt på en parkbänk och skrev ut medicinerna direkt till missbrukarna.
– På Plattan i Stockholm är narkotikahandeln ganska omfattande och där har läkemedelshanteringen ökat under åren. Poliserna tröttnade på att kända missbrukare stod där och sålde sina narkotiska läkemedel som de alldeles nyss hämtat ut på apoteket förskrivna av några läkare i Stockholm som var väldigt kända för detta, berättar Gunnar Hermansson.
Han tror att om fler läkare som överförskriver döms för narkotikabrott kan det sätta stopp för fler överförskrivare. Men det krävs ett bättre samarbete mellan IVO och polisen.
– Det krävs bättre kunskap och kommunikation från båda hållen, säger Gunnar Hermansson.