Tvådelad bild på dels skeppsvrak på havsbotten utanför Karlshamn och dels porträttbild på marinarkeologen Mikael Björk vid Blekinge museum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marinarkeologen Mikael Björk har gjort dykningar sydväst om Sternö utanför Karlshamn. ”Oväntat”, säger han om vrakens ålder. Foto: Jens Lindström och SVT

Forskarnas förvåning: Vraken utanför Karlshamn äldre än tidigare trott

Publicerad

Nu har analyssvaren kommit efter sommarens dykningar sydväst om Sternö utanför Karlshamn. Och resultaten förvånar.

– Vraken är äldre än vi tidigare trodde, säger Mikael Björk.

Det var i juni som Blekinge museum på uppdrag av Länsstyrelsen genomförde dykningar vid grunden Samsabådarna sydväst om Sternö utanför Karlshamn. Nu har provsvaren från undersökningarna kommit – och de förvånar.

– En del av resultatet är oväntat. Skeppen är byggda på sent 1500-tal eller tidigt 1600-tal i Skåne, Blekinge eller Halland. Med all säkerhet ligger det minst två vrak där och sannolikt finns det flera i området som ännu inte är påträffade, säger Mikael Björk, som är marinarkeolog på Blekinge museum.

Fortfarande olöst gåta

Inför sommarens undersökningar fanns teorier om vilka skepp som låg på platsen. Men att vraken är äldre än forskarna tidigare trott, och att det inte är de vrak de förväntat sig, betyder det att gåtan fortfarande förblir olöst om vilka skepp det är som vilar på havets botten.

– Jag skulle gärna dyka mer på platsen men det blir en större arbetsinsats, säger Mikael Björk.

Arkivstudier i Köpenhamn

Eftersom Blekinge tillhörde Danmark fram till freden i Roskilde 1658 krävs det också kompletterande arkivstudier där i jakten på skeppens namn.

– Vi får gå tillbaka till det danska källmaterialet också, kanske åka till Köpenhamn och forska där, säger Mikael Björk.

I klippet: Följ med ner till havsbotten där skepp från 1500- och 1600-talet vilar utanför Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.