Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Björk, marinarkeolog på Blekinge museum, håller i dykningarna som ska bringa klarhet i vrakplatsens historia. Foto: SVT och Jens Lindström

Nu väntar nya svar på gåtan om vraken utanför Karlshamn

Publicerad

Under ytan sydväst om Sternö utanför Karlshamn ligger flera gamla skeppsvrak vars historia hittills varit höljd i dunkel. Men det ska nya dykningar ändra på.

– Det är hög tid att det görs nu, säger marinarkeologen Mikael Björk.

För sportdykare är Samsabådarna sydväst om Sternö utanför Karlshamn en känd vrakplats. Men när fartygen förliste – och namnen på skeppen – är hittills okänt.

Men nya dykningar ska lösa vrakplatsens gåtor. På uppdrag av länsstyrelsen undersöks platsen av marinarkeologer från Blekinge museum.

– Pusselbitarna ligger på havsbotten. Det gäller bara att plocka upp dem och förstå dem på rätt sätt, säger marinarkeologen Mikael Björk.

Prover ska analyseras

Prov från undersökningen ska analyseras med olika metoder. Resultatet ska senare ge svar på vilka skepp som ligger där och när de gick under.

– När vi får de svaren kan vi förstå Karlshamn och dess utveckling på ett mycket bättre sätt, säger Mikael Björk.

I klippet ovan: Följ med dykarna till havets botten för att lösa gåtan om de gamla vraken utanför Sternö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.