• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fartyget Gribshundens mäktiga galjonsfigur. Foto: Johan Rönnby

Dags för nya utgrävningar vid vraket Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Nu startar nya utgrävningar vid vraket Gribshunden i Ronneby skärgård. Ett team med forskare och dykare från sex länder kommer under tre veckor leta efter föremål som kan berätta mer om 1400-talsskeppet.

Under tre veckor kommer ett internationellt forskarteam genomföra nya dykningar på vraket Gribshunden, utanför Stora Ekö i Ronneby skärgård. Där har det danska flaggskeppet vilat på botten i över 500 år.

De första dykningarna vid vraket gjordes 2019 och flera fynd gjordes. Bland annat ett dryckesstop, en ring från en ringbrynja och ett slags skjutvapen.

Internationellt team

Under 2020 gjordes bara en mindre undersökning på grund av coronapandemin, men nu kommer nya dykningar göras under tre veckors tid. Det är dykare och forskare från Sverige, Danmark, USA, England, Italien och Kroatien som kommer genomföra undersökningarna.

– Det är klart att vi är väldigt spända på vad vi kommer att hitta den här gången, säger marinarkeologen Brendan Foley på Lunds universitet, som är vetenskaplig ledare för årets undersökningar.

Här visas fynden upp från tidigare utgrävningar:

Tv-dokumentär

Vid tidigare utgrävningar har ett amerikanskt tv-team varit på plats, och nu har dokumentären om Gribshunden, ”The ship that changed the world”, premiär i USA samtidigt som de nya dykningarna genomförs.

Det här är vraket Gribshunden

Marinarkeologer uppskattar att Gribshunden var ett 35 meter långt och 10 meter brett fartyg, som hade en besättning på 150 man.

Skeppet var i dansk tjänst åtminstone från 1486 fram till förlisningen utanför Ronneby 1495.

Det stora vetenskapliga intresset för vraket beror på att det kan ge ledtrådar till hur de skepp som användes av Columbus och Vasco da Gama var byggda.

Gribshunden är ovanligt välbevarad eftersom det inte finns skeppsmask i Östersjön på grund av den låga salthalten.

Vraket har varit känt sedan 1970-talet, men identifierades först 2013. Två år senare bärgades skeppets förstävsfigur, som föreställer en drake eller en grip med en skrikande man i gapet.

Källa: Blekinge museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.