För distriktsläkaren Christer Olofsson som är ordförande i Blekinge läkarförening är överförskrivning ett välkänt problem. Men på Kallinge vårdcentral jobbar läkarna på ett speciellt sätt för att motverka överförskrivning av narkotikaklassade mediciner. Läkarna skriver noga in i journalen och på recepten varför patienterna har medicinerna. Sedan sluts ett avtal mellan doktorn och patienterna till vilket datum tabletterna ska räcka.
– För merparten har det varit helt okej. Men ibland är det lite förhandlingar. Patienten säger att det har tagit slut en vecka innan. Men då har vi varit benhårda och inte skrivit ut mer än vi avtalat, säger Christer Olofsson, distriktsläkare och ordförande i Blekinge läkarförening.
Men det kan ändå bli fel. Och Christer Olofsson menar att det i allra flesta fall handlar om att läkarnas arbetsdagar är stressiga. När patienterna behöver förnya sina recept ringer de sköterskorna på mottagningen som kontaktar läkarna.
¬ Om det är många patienter som vill har förnyat recept, jag menar jag har ju tio femton förfrågningar om receptförnyelse varje dag. Och i en situation där det är många förfrågningar så är det väl lätt att man inte hinner med och läsa i journalen, säger Christer Olofsson.
Men läkarkåren är medveten om att det finns kollegor som missbrukar systemet och medvetet skriver ut för mycket narkotiska preparat.
– Ända sedan jag började här för snart trettio år sen i branschen så har det funnits doktorer som man visste skrev för mycket. Sen är det svårt att veta vem som ska ta tag i det. Det är väl lite interkollegialt att... de brukar så småningom stoppas och bli sidosteppade i vilket fall som helst, säger Christer Olofsson.