Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ser rummet som böckerna förvaras i idag ut. Se fler bilder på rummet i klippet. Foto: SVT / Frida Lindhe

Läsesällskapets hus är sålt – tusentals böcker måste hitta nytt hem

Publicerad

För ett tag sedan såldes Nordenskjöldska gården på Trossö, som Carlskrona Läsesällskaps bibliotek finns i. Nu vill de nya ägarna att bibliotekets tusentals böcker flyttar.

– Vi vill föra en dialog med Karlskrona kommun för att sällskapet ska hamna på en optimal plats för dess verksamhet, säger Anna Stridsjö Claesson, lokalansvarig på Samfast.

Samfast vill bedriva annan verksamhet i de aktuella lokalerna, det är bakgrunden till att biblioteket behöver flyttas.

– Det är ju något man måste ta hänsyn till. De är nya ägare och får göra vad de vill, säger Per Gjörloff, förvaltningschef på kultur- och fritidsförvaltningen i Karlskrona.

Problemet är att de ungefär 9 000 böckerna inte kan förvaras i vilka lokaler som helst då flera av dem nästan är 300 år gamla. Men innan de blir tvungna att flytta måste kommunen hitta en minst lika bra lokal till samlingen.

Tidstypisk miljö

– Vi måste hitta en ny plats som både har en tidstypisk miljö och som håller måttet för att skydda böckerna, säger Per Gjörloff.

Kommunen har precis börjat leta efter en ny plats för böckerna och än så länge är det omöjligt att säga hur lång tid letandet kommer ta.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.