Lasse carlsson håller en småskulptur föreställande gubben Rosenbom, medan de står framför en glasmonter fylld med liknande figurer. Skulpturerna har färgglada kläder och är utsmyckade med olika detaljer. I bakgrunden syns fler samlarobjekt, vilket skapar en känsla av ett musealt eller utställningsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gubben Rosenbom känner nog många igen, men hemma hos Lasse Carlsson finns han i flera olika kostymer. Spela klippet för att se några exemplar. Foto: Karin Karltun/SVT

Lasse har hela bokhyllan fylld med gubben Rosenbom: ”Världens största samling”

Publicerad

Originalet från 1700-talet står inne i Amiralitetskyrkan, men hemma hos Lasse Carlsson finns närmare 60 exemplar av Rosenbom – han samlar nämligen på gubben.

Det hela började med att Karlskronabon Lasse Carlsson ville samla på något, men han visste inte vad. Då han redan hade några Rosenbomfigurer, så fick det bli startpunkten.

– Jag tänkte att det där kan man väl testa, det finns väl åtta-nio stycken. Men det blev fler, säger Lasse Carlsson.

Går att hitta lite överallt

Nu flera år senare har han hela bokhyllan fylld med Rosenbom hemma i villan i Karlskrona.

– Han är ju så otroligt känd. Var man än är i Sverige kan man hitta honom.

Spela klippet för att ta del av samlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.