Tvådelad bild på dels Olofströms kommunalråd, socialdemokraten Morgan Bengtsson, och dels oppositionspolitikern och moderaten Patrik Krupa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu arbetar vi framåt”, säger Morgan Bengtsson (S). ”Bollen ligger hos S”, säger Patrik Krupa (M). Foto: SVT

M-toppen efter turerna kring socialjouren: ”Bollen ligger hos S”

Publicerad

Efter Ivo:s beslut menar M:s gruppledare Patrik Krupa att det är upp till styret att avgöra om socialnämndens Miroslav Milurovic (S) kan sitta kvar.

Enligt kommunalrådet Morgan Bengtsson (S) sitter partikamraten säkert.

Efter massiv kritik om missförhållanden och en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i våras blev det ändring på att socialnämndens ordförande Miroslav Milurovic (S) skötte socialjouren. Olofström började i stället samarbeta med Kristianstads socialjour, som är bemannad av utbildade socionomer och som hanterar akuta ärenden på kvällar och helger.

Uppmanades ta time out

När nu Ivo är färdig med sin utredning säger oppositionspolitikern Patrik Krupa (M) så här:

– Jag uppmanade socialnämndens ordförande att ta time out när det uppdagades. Nu lägger vi ingen större vikt vid att försöka få honom avsatt. Bollen ligger hos Socialdemokraterna, som får hantera den frågan, säger Patrik Krupa.

Kräver inga avgångar

Men enligt Olofströms kommunalråd Morgan Bengtsson (S) krävs inga politiska avgångar efter turerna kring socialjouren.

– Nu har vi gjort förändringar och löst frågan med socialjouren. Det handlar om att arbeta framåt för kommuninvånarnas bästa, säger han.

Socialnämndens ordförande Miroslav Milurovic (S) vill inte kommentera Ivo:s beslut eller turerna kring socialjouren i Olofström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.