Delad bild på dels fasaden till Olofströms kommunhus och dels på Robert Schelin, socialchef.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Schelin, socialchef, om resultatet av IVO:s granskning av socialjouren i Olofström. Foto: SVT

Granskning av Olofströms kritiserade socialjour klar: Problemen är lösta

Uppdaterad
Publicerad

I våras gjordes en anmälan mot att socialnämndens ordförande Miroslav Milurovic (S) skötte socialjouren istället för utbildade socionomer. Nu konstaterar Ivo att Olofström vidtagit tillräckliga problemåtgärder.

I över tio år hade socialnämndens ordförande, Miroslav Milurovic (S), också rollen som socialjour, att hantera akuta ärenden på kvällar och helger. Men efter massiv kritik om missförhållanden och en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) avsade han sig rollen tidigare i år.

Under våren började Olofström i stället samarbeta med Kristianstads socialjour, bemannad av utbildade socionomer.

Avhjälpt missförhållandet

Nu har IVO avslutat sin utredning och kommit med ett beslut. De konstaterar att Olofström åtgärdat missförhållanden inom socialjouren, att orsakerna till det pekats ut och att tillräckligt gjorts för att det inte ska hända igen.

– Jag tycker det är bra att ärendet är avslutat och att Ivo bedömer att vi identifierat bakomliggande orsaker och att vi har vidtagit tillräckliga åtgärder, säger Olofströms socialchef Robert Schelin.

Det upplägg som anmäldes, att socialnämndens ordförande skötte socialjouren, hur vanligt förekommande är det?

– Det är en mycket ovanlig lösning, jag känner inte till någon annan kommun.

Vill ej kommentera

Trots tidigare besked från Miroslav Milurovic om att kommentera Ivo:s beslut när det är färdigt, meddelar han nu att han inte har några kommentarer.

I klippet ovan: Hör om turerna kring Olofströms socialjour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.