Här tror toppolitikerna i Blekinge att motståndarbudgeten är den egna

Publicerad

Varje år lägger Alliansen och oppositionspartierna varsin budget i Region Blekinge. Men skillnaderna i budgetformuleringarna är så små att partiföreträdarna inte alltid själva kan hålla isär dem.

Se klippet ovan för att se när regionråden testas på sina egna budgetar.

Regionplanen med budget beskrivs på Region Blekinges hemsida som det främsta politiska styrdokumentet som ”anger de ekonomiska ramarna och den övergripande inriktningen”.

Valet 2022 Blekinge

Men vid en jämförelse av den styrande Alliansens regionplan för 2020 med det största oppositionspartiet Socialdemokraternas framträder stora likheter. Det handlar om hela stycken och kapitel som är exakt överensstämmande i de två regionplanerna, men också meningar där små ord som ”också” bytts ut till ”även” eller där ordföljder kastats om.

Anledningen att vi väljer att titta på budgeten för 2020 är för att det är den senaste som inte påverkats av coronapandemin.

En tredjedel av innehållet identiskt

Uppdrag Granskning har låtit ett analysföretag jämföra budgetarna, som kommer fram till att minst en tredjedel av innehållet är identiskt mellan de två dokumenten.

– Vi får arbeta fram ett budgetförslag. Det tar oppositionen och gör sina förändringar men behåller huvuddelen på förslaget. Därför ser det ut som vi är överens när det i verkligheten är så att Socialdemokraterna har accepterat våra delar av budgeten och gjort det till sina, säger Lennarth Förberg (M), regionstyrelsens ordförande.

Därför kan budgetarna vara så lika

Budgeten och regionplanen tas till stora delar fram av tjänstepersoner på regionen, på uppdrag av de styrande. Men även oppositionspartier tillåts att använda tjänstepersonsunderlaget, vilket förklarar varför de två motståndarnas budget kan vara så till förvillelse lika.

– Det handlar om formalia, om vad Region Blekinge är och så vidare. Det är bottenplattan i regionplanen som kommer från tjänstepersonerna. Sen fyller vi på med det som är politik, säger Christina Mattisson (S), oppositionsråd.

Är det inte svårt gentemot väljarna när det blir så lika?

– Jo, jag kan förstå det. Men att vi är överens om framtidens hälso- och sjukvård tycker jag är en styrka. För medborgarna och medarbetarna. Sedan krävs ett politiskt ledarskap som driver utvecklingen framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet