Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Marianne Håkansson i Karlshamn berätta om det tuffa jobbet för att få en cancerdiagnos. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Mariannes cancer togs inte på allvar: ”Hotade att ta livet av mig”

Uppdaterad
Publicerad

Att vänta på en diagnos kan vara plågsamt. En som vet är Marianne Håkansson i Karlshamn, som själv fick ligga på sjukvården för att ens få en diagnos. Nu visar statistik att Blekinge är sämst i landet på att ge cancerpatienter vård i tid.

I maj 2021 började Marianne uppleva symtom som blödningar och upprepade toalettbesök. Vårdcentralen gav henne läkemedel mot hemorrojder. Men till slut blev smärtan för mycket.

– Jag ringde och frågade vad som hände. Jag sa rent ut att jag tar livet av mig, för jag fixar inte det här.

Efter att ha uppmanats att söka akutvård fick hon i slutet av juli en undersökning som visade att hon hade tjock- och ändtarmscancer. I början av september opererade läkarna bort en tumör, stor som två knytnävar.

”Blev inte tagen på allvar”

Förra året fick endast 19 procent av patienterna med tjock- och ändtarmscancer i Blekinge en operationstid inom ledtiderna – långt under rikssnittet på 50 procent. Det visar siffror från Regionalt cancercentrum.

Siffrorna visar även att Region Blekinge ligger sämst till då endast 27 procent av patienterna opereras i enlighet med de tidsgränser som finns för olika cancersjukdomar. I Sverige ligger snittet på 41 procent.

– Jag blev inte tagen på allvar. Det här är den fjärde största cancerformen i Sverige, då ska man inte behöva höra att det är hemorrojder, säger Marianne Håkansson som fortfarande går på regelbundna kontroller för att en dag kunna bli friskförklarad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.