Birgitta Friberg, chef för specialiserad vård inom Region Blekinge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här arbetar Region Blekinge för att korta köerna till canceroperationer i länet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Region Blekinge om de långa cancerköerna: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge är sämst i Sverige på att ge cancerpatienter behandling inom ledtiderna. Endast 28 procent får hjälp i rimlig tid.

– Vi har brist på många nyckelfunktioner, säger Birgitta Friberg, chef för specialiserad vård.

Regionalt Cancercentrum har sammanställt statistik på hur regionerna uppfyller cancervården enligt det standardiserade vårdförloppet (SVF). I snitt får endast 42 procent av alla cancerpatienter behandling, så som operation eller strålning, inom de uppsatta ledtiderna för varje cancerdiagnos.

I Blekinge ligger snittet på 28 procent.

Onkologer, patologer och anestesisjuksköterskor – som alla har en viktig roll inom cancervården – är bristyrken i Blekinge vilket gör att operationstakten minskar, berättar Birgitta Friberg.

”Skapar oro”

Inom tumörkirurgin för patienter med cancer i njure, urinblåsa eller livmoderkroppen är det knappt någon patient i Blekinge som får vård inom ledtiderna.

– Naturligtvis skapar det oro att inte få vård i tid. Men trotsallt har vi god medicinsk kvalitet, säger Birgitta Friberg.

Samtidigt är hon öppen med att det kan bli aktuellt att skicka cancerpatienter över regiongränserna för att erbjuda snabbare vård.

Hör henne berätta om åtgärderna i Blekinge i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.