Fladdermössen stoppar bygget av bostäder vid Vassabacken i Hällevik. Foto: TT/MARIO QUADROS.

Mark- och miljööverdomstolen: Inga bostäder i Vassabacken i Hällevik

Uppdaterad
Publicerad

Mark – och miljööverdomstolen meddelade på tisdagen att Sölvesborgs kommun inte får bygga några bostäder i Vassabacken i Hällevik. Enligt domen inte är tillräckligt utrett vilka konsekvenser den nya detaljplanen skulle få för fladdermössen.

Domstolen går på mark och miljödomstolens linje och anser att detaljplanen ska skrotas.

Sölvesborgs kommuns överklagande ska alltså avslås eftersom man inte vet om fladdermöss använder hålträd m.m. inom planområdet som yngelkolonier och om detaljplanen kan genomföras utan att skada eller förstöra fortplantningsområden för dem.

Grannarna överklagade

I tio år har det funnits planer på att bygga bostäder vid vassabacken i Hällevik. För två år sedan gav kommunen klartecken till att bygga.

Men grannarna överklagade alltså detaljplanen och menade att det inte går att bygga 170 bostäder i bokskogen med fridlysta och hotade fladdermöss.

– Högsta instans har sagt sitt, det har varit många års strid och nu har vi vunnit. Det är oerhört skönt att de har tagit rätt beslut. Det här betyder jättemycket för områdets natur, djur, fåglar, fladdermöss och för Hälleviks framtida generationer, säger Jerry Göransson, som är en av grannarna.

Sölvesborgs samhällsbyggnadschef Anders Wanstadius kommentarer den dom som nu inte kan överklagas vidare.

– Vi har nått vägs ände och det är bara att gilla läget. För naturens del är detta domslut en seger. Samhällsekonomiskt är det ett nederlag att det inte blir något Vassabacken. Det finns inget annat lika stort område i Hällevik som vi skulle kunna bebygga på liknande sätt och vi behöver nya bostäder till nya invånare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.