På Håkan Eliassons minkfarm på Listerlandet står tusentals minkburar i år tomma. Foto: Håkan Eliasson och Towe Olsson/SVT

Nödropet från minkfarmen: ”Omöjligt att överleva utan valpar”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången under Håkan Eliassons fyrtioåriga karriär som minkbonde får varken han, eller någon annan, föda upp valpar.

– Allt är omkulkastat. Det här är bland det värsta jag har varit med om, säger Håkan Eliasson, tredje generationens minkfarmare på Listerlandet.

För snart ett halvår sedan meddelade regeringen förbud mot att föda upp minkar för att förhindra spridning av coronaviruset. Förbudet slår hårt mot minknäringen och innebär att det är totalstopp att föda upp valpar under hela 2021.

– Det är tomt och öde utan valpar. Samtidigt som jag inte får föda upp valpar, ska avelsdjuren ha mat och tillsyn alla dagar i veckan och killarna som jobbar här ska ha sina löner, säger minkbonden Håkan Eliasson.

Förlorat halva inkomsten

Han har tappat halva sin inkomst på grund av avelsstoppet. Tack vare att Håkan Eliasson har sparade skinn sedan förra året, och att skinnpriserna har stigit rejält, klarar han sig ändå okej.

–  Men jag tror att det är omöjligt att klara en säsong till utan valpar.

I videoklippet ovan visar Håkan Eliasson runt på sin minkgård där 7 000 burar just nu står tomma.

15 miljoner minkar avlivades i Danmark

Den 27 januari meddelade regeringen i Sverige att det är förbjudet att föda upp minkar.

Stoppet gäller hela 2021.

Bakgrunden till förbudet är att staten vill förhindra smittspridning av coronaviruset bland minkar.

I Danmark gick regeringen ett steg längre och krävde att alla minkar, 15,4 miljoner, skulle avlivas för att förhindra smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.