I påsen med Michael Wijks tillhörigheter, som hittades i diket dagen efter att han försvunnit, låg också hans mobiltelefon. Samma dag som påsen hittades lämnades den till Michaels mamma Kerstin Wijk. Men inte ens efter att Michael Wijk hittats död kontaktade polisen hans familj för att få ta del av de personliga tillhörigheterna, som mobiltelefonen.
– Polisen kontaktade aldrig oss utan jag kontaktade dem, säger Håkan Wijk, Michaels bror.
– Det var jag själv som pratade med mamma efter ett tag när detta hade mognat fram. Jag tittade ju i telefonen och såg att det var lite grejer där som kunde vara väldigt intressanta.
”Uppenbarligen har man missat”
Polisens utredare Björn Lundberg valde att skicka mobiltelefonen på en teknisk undersökning, och bad om att få ut samtal och sms från dagarna efter försvinnandet, men även tidigare. Någonting blir emellertid fel.
Resultatet visar inte ett enda telefonsamtal från dagarna före och timmarna innan Michael Wijk försvann. Och det stämmer inte. Hade polisen bara valt att manuellt söka i telefonen hade resultat blivit annorlunda: det fanns flera samtal den 11 september, både från dagen men också från kvällen då han försvann.
Långt senare valde SVT att lämna in telefonen till ett privat dataforensiskt företag - specialister på att ta fram information ur hårddiskar och telefoner – för att få fram en komplett lista av innehållet i Michaels mobiltelefon. Då hittades närmare 60 telefonsamtal. Polisen undersökning fick fram sex samtal.
– Uppenbarligen har polisen i det här fallet använt en annan metod. Man har gått tillväga på ett annat sätt. Det är ett kit utav olika faktorer som gör att man får ett bra resultat, säger Åke Ljungqvist, på Ibas Laboratories AB.
Men uppenbarligen har man ju missat?
– Det är uppenbart.
Flera samtal den 11/9
Av telefonanalysen framgår att Michael Wijk under eftermiddagen och kvällen, bara timmar innan han försvann, har flera in- och utgående samtal med en av de två män som han umgicks med den sista kvällen. Mellan klockan 16:03 och 18:21 ringer de varandra sex gånger. Men det missade polisen, och mannen förhördes aldrig.
– Jag kan inte säga att jag kan minnas det. Jag vet inte om det var samtal som besvarades av mig eller om det bara var uppringda från hans telefon?, säger mannen i dag.
Det var både och. Men du minns inte vad ni pratade om?
– Nej, jag gör inte det.
Läs mer: Vittnesuppgifterna polisen missade
Det har gått två år, så det är kanske inte så konstigt om han inte minns de sex kortare samtalen med Michael Wijk i dag. Men resultatet av polisens tekniska undersökning ledde inte till så mycket som en notering i Björn Lundbergs utredning av dödsfallet.
”Fanns ingen anledning”
Polisen vill inte ställa upp på en intervju, men kommenterar den tekniska undersökningen i ett skriftligt svar till SVT:
”Den tillgängliga programvara som användes för detta ändamål 2014 skulle enligt leverantörens dokumenterade information kunna läsa av samtliga samtal. Därav fanns ingen anledning för polisen att komplettera denna tekniska undersökning med en manuell genomgång av telefonen.”