Det var i oktober som Ronneby kommun gjorde en polisanmälan efter att misstankar uppdagades i samband med att en extern granskning gjordes kring felaktiga köp av konsulttjänster. Det handlar om att företrädare för kommunen på oriktiga grunder ska ingått avtal med lokala företagare där enskilda personer kan ha gynnats på ett otillbörligt sätt.
Men anmälan har hamnat i utredningskön och är en av de 4 000 misstänkta bedrägeribrott som inte har fått en handläggare än i polisregion Syd.
– Det senaste jag fick reda på var att det skulle hållas ett förhör med mig inom ett år, men mer än så vet jag inte, säger Mathias Kågell, kommunjurist
”Vill ha ett avslut”
Att polisutredningen dröjer påverkar de inblandade i fallet menar kommunjuristen.
– Det är aldrig roligt att vara misstänkt för ett brott. Ingår man i en förundersökning är det ju någonting som polisen misstänker och då vill man gärna ha ett avslut, säger Mathias Kågell.
För över ett år sedan gjorde Ronneby kommun även en polisanmälan mot det kommunala bolaget Miljö & Teknik AB i Ronneby som misstänks för att ha tagit ut felaktiga taxor och avgifter. Även där dröjer polisutredningen.
– Det ärendet får vi veta ännu mindre om. Där får vi ingen information från polisen över huvud taget, säger Mathias Kågell.
Bekymrade kommuninvånare
Många kommuninvånare undrar också vad som händer i det ärendet.
– Det pratas om det i korridorerna och jag får väldigt mycket samtal från bekymrade kommuninvånare som vill veta vad som pågår och om det drabbar dem, säger Mathias Kågell.
Hur påverkar det kommunen?
– Där finns det ett behov för kommunen och bolaget att kunna göra ett avslut och gå vidare. Man vill ha besked huruvida det som har skett på miljöteknik är lagligt eller inte.