Foto: SVT

Man misstänkt för barnvåldtäkt får sina tillgångar frysta

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 70-årsåldern som sitter häktad för flera fall av misstänkta sexbrott mot barn riskerar nu att åka på ett högt skadestånd. På grund av offrets unga ålder är skadeståndet satt till 500 000 kronor.

Nu fryser Blekinge tingsrätt mannens tillgångar – bland annat riskerar han att förlora sitt hus.

Mannen i 70-årsåldern från östra Blekinge sitter häktad för grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt barnpornografibrott och grov våldtäkt mot barn. Mannen har suttit häktad sedan i maj.

Inför åtalet har nu offrets målsägarbiträde yrkat på ett skadestånd på en halv miljon kronor, vilket Blekinge tingsrätt beslutade om i veckan, som BLT var först med att berätta om.

Om mannen döms riskerar han att förlora sitt hus för att täcka kostnaderna. För att mannen inte ska skriva över huset på sin sambo, har åklagaren begärt kvarstad på mannens egendom.

”Ser till att pengarna inte försvinner”

– Det händer ibland att vi gör så om den misstänkte kan tänkas dömas till att betala ett högt skadestånd. Min bedömning är att han kommer att få betala ett mycket högt skadestånd vid en fällande dom, så därför ser vi till att pengarna inte försvinner innan domen faller, säger Charlotte Genberg till BLT.

Ett åtal mot mannen väntas i onsdag nästa vecka.

Som Sveriges radio tidigare berättat leds utredningen av Kalmar åklagarkammare, eftersom det finns en jävsproblematik inom polisen och åklagarkammaren i Blekinge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.