Målningen på väggen visar ett färgstarkt och detaljerat muralverk som skildrar en surrealistisk scen med olika element som futuristiska byggnader, en solnedgång och tecken på både natur och teknologi. En person står framåt med ryggen mot kameran, vilket ger en känsla av att betrakta den omfattande konstverket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Demåne är mest känd för sina stora muralmålningar runt om i landet och även utomlands. Här fotograferar konstnären själv sin målning Desktop Palace vid IFÖ Center Utomhusgalleri i Bromölla. Foto: SVT

Möt Ronnebykonstnären Kim Demåne: ”Jag förverkligar mina dagdrömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Hans muralmålningar syns både i Sverige och runt om i världen.

Konstnären Kim Demåne, som ursprungligen är grafisk designer, insåg att han mår som bäst som fri konstnär.

– Fantasin är en kraft att kunna dagdrömma. Och när man dagdrömmer får man en liten paus från verkligheten.

Konstnären Kim Demåne från Ronneby gör allt från teckningar och tavlor, animationer, skulpturer och muralmålningar. Just muralmålningar har han flera synliga verk runt om i världen och i Sverige.

– Att bli konstnär, teckna och finnas i det offentliga och säga vad jag tycker, har inte alltid varit en självklarhet. Jag har känt under uppväxten att jag försökte vara som alla andra, men att bli konstnär blev verkligen att jobba med mig själv och vara mig själv så mycket jag bara kan, säger Kim Demåne.

Viljan att skapa väcktes i hans mammas ateljé, konstnären Susanne Demåne, där han berättar att han i princip växte upp.

I SVT:s Kulturprogrammet Sverige! är Kim Demåne en av flera konstnärer vi får följa. Här visar han upp flera av de muralmålningar han gjort – och vi får också se honom arbeta på det senaste konstverket som ska sättas upp på en skola i Piteå.

Se hela reportaget i Kulturprogrammet Sverige! här

Konstnären Kim Demåne föddes i Ronneby men bor numera i Malmö. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.