Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av ett borstprov kan cellförändringar upptäckas i ett tidigt stadium. Foto: Folktandvården Blekinge

Cancer i munhålan ska upptäckas tidigare med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Cellförändringar som kan leda till cancer i munhålan ska kunna upptäckas i ett tidigt stadium med hjälp av ett enkelt borstprov och AI-teknik. Det är målsättningen för ett nytt forskningsprojekt.

Varje år drabbas cirka 1 200 svenskar av cancer i munhåla och svalg, men i dag saknas screeningprogram för att tidigt upptäcka oral cancer.

– Om cellförändringarna kan upptäckas och tas bort tidigt, innan cancern utvecklats, kan det spara patienten mycket lidande och rädda liv, säger Christina Runow Stark, övertandläkare på avdelningen för orofacial medicin på Blekingesjukhuset, som är en av de som leder projektet.

Analys med AI-teknik

Som en del i projektet genomförs en pilotstudie på fem patienter i samverkan med avdelningen för patologi och cytologi på Blekingesjukhuset i Karlskrona för att undersöka flödet.

Med hjälp av en liten borste tas ett cellprov från patientens munslemhinna, som undersöks av patologen och scannas till bilder.

Bilderna används sedan för vidareutveckling av ett AI-system som ska öka chansen att hitta svåra cellförändringar eller cancer tidigt.

I klippet ovan: Hör mer om projektet och se metoden demonstreras.

Om studien

Studien startade under 2023 och pågår totalt under fem år.

1000 patienter med en särskild förändring i munslemhinnan som har potential att bli elakartad kommer att följas under fem år. Deltagare väljs ut genom förfrågan från det remissklientel som medverkande organisationer får som rutin.

Folktandvårdenorganisationer som deltar i studien: Folktandvården i Region Stockholm (huvudansvarig organisation), Dalarna, Blekinge och Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.