Mygg och myggforskaren Anders Lindström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AP Photo/Sang Tan/SVT

Aggressiva kustmyggan kläcks längs Blekingekusten – experten: ”Flyger rakt på”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en myggrik försommar kläcker den särskilt aggressiva arten kustmygg nu sina ägg längs Blekinges kust.

– Mycket mygg är besvärligt, säger myggforskaren Anders Lindström.

Den ljusbandade kustmyggen är på frammarsch i Blekinge och kan bli en riktig sommarplåga. Den kläcker ofta strandnära i pölar och trivs vid strandängar och bräckt vatten.

– Den har ett beteende där man upplever att de flyger rakt på en och så är de många på en gång, man upplever att man bli anfallen, säger Anders Lindström, forskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Ingen övergripande bild

Det finns inget sätt att mäta mängden mygg som finns i Sverige. Men många har hört av sig till SVA för att berätta om sina myggbesvär.

– Vi har ingen övergripande bild på hur det ser ut i Blekinge, men lokalt kan det säkert vara ganska mycket mygg, säger Anders Lindström.

Det verkar vara väldigt mycket mygg i sommar och som, enligt Anders Lindström, kommer efter en ovanligt myggrik försommar. Då berodde det på att det var mycket snö i vintras.

Hör mer i klippet ovan om vilka mygg som vi kan vänta oss i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.