BTH NATO

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
BTH-professorn Henric Johnson berättar om det nya projektet och varför Nato väljer att ge uppdraget till BTH och Karlskrona. Foto: Kustbevakningen/SVT

Natoprojekt till BTH – ska säkra internet vid sabotage under vatten

Publicerad

BTH har fått ett nytt uppdrag av Nato – att ta fram en lösning för att garantera att internet fungerar även vid sabotage och störningar på de undervattenskablar som normalt leder trafiken.

– Vi vill använda oss av satellitkommunikation, säger BTH-professorn Henric Johnson.

Under de kommande 2,5 åren ska ett Natofinansierat projekt genomföras på BTH i Karlskrona. Projektet syftar till att ta fram alternativa lösningar för internetkommunikation vid eventuella problem eller sabotage mot de undervattenskablar som idag är huvudvägen för datatrafik.

– Det är en global utmaning. Vi har haft flera incidenter i närtid där man hotat och attackerat den här typen av kablar, säger Henric Johnson.

Nato blickar mot BTH

Henric Johnson ser flera anledningar till att det är just BTH som fått projektet.

– Det beror på den spetskompetens vi har inom forskning men också att vi i Karlskrona har en historik av att ha jobbat med marin teknologi under lång tid, säger han.

Utmanande miljöer

Den största utmaningen i projektet är de två väldigt krävande miljöerna som man arbetar i: havsbotten och rymden. Men Henric Johnson menar att det finns andra aspekter som också spelar in.

– Det är två väldigt svåra domäner vi rör oss i. Det är tekniskt avancerat att få ihop det här. Den andra biten är de legala frågorna. Det här är ju kablar som kopplar ihop länder som har olika juridiska system, säger han.

Hör Henric Johnson berätta mer om projektet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.