En av de ukrainska dykarna ska enligt Wall Street Journal ha tappat en sprängladdning i havet i samband med stoppet i Blekinge. Foto: TT

Nord Stream: Besättningen tappade sprängladdning i Blekinges vatten

Uppdaterad
Publicerad

En ukrainsk grupp låg bakom sprängdådet mot Nord Stream-gasledningarna, berättar flera inblandade för Wall Street Journal.

President Zelenskyj ska ha godkänt planerna och sedan försökt stoppa dem – men då var det för sent.

Idén till att spränga den för Ryssland så viktiga gasledningen sägs ha kläckts när en samling höga ukrainska militärer och affärsmän firade Ukrainas inledande framgångar i kriget i maj 2022.

Drygt fyra månader senare uppges sex personer ha gett sig ut på Östersjön med segelfartyget ”Andromeda” för att placera sprängladdningar på havets botten.

Sades vara för sent

Den amerikanska tidningen har talat med en rad anonyma personer som säger sig ha varit delaktiga i sabotaget i slutet av september 2022, eller i planeringen av det. Deras berättelser stämmer överens med kända delar av den polisutredning som sker i Tyskland.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gav enligt flera källor först grönt ljus för dådet, för att sedan ångra sig när planerna röjdes. De uppges ha blivit uppsnappade av nederländsk underrättelsetjänst som i sin tur larmade amerikanska CIA.

Amerikanerna ska ha pressat Zelenskyj att avstå. Den ukrainske presidenten ska ha gett dåvarande arméchef Valerij Zaluzjnyj – som påstås ha haft en ledande roll – order att stoppa planen. Men Zaluzjnyj hävdade att det var för sent.

Ukrainas regering, underrättelsetjänst och de inblandade personerna förnekar uppgifterna.

Spår på båten

Tyska utredare identifierade senare båten Andromeda som gärningspersonernas farkost. Ombord fann de sprängämnen, fingeravtryck och dna.

Tre ukrainska medborgare misstänks formellt av tyska myndigheter för inblandning i sabotaget.

Utredningarna i Sverige och Danmark lades ned i februari i år, med hänvisning till att länderna saknade jurisdiktion.

Besökte Sandhamn

Dagarna före explosionerna vid Nord Stream-ledningarna, på botten utanför danska Bornholm, lade Andromeda till i hamnar på flera håll runt Östersjön och gjorde bland annat ett oplanerat besök i blekingska Sandhamn på grund av svår väderlek.

En av de ukrainska dykarna ska enligt Wall Street Journal ha tappat en sprängladdning i havet i samband med stoppet i Blekinge.

Hör hamnchefen Peter Jörgensen berätta om dagen när segelbåten Andromeda lade till i Sandhamn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hamnchefen Peter Jörgensen berätta om dagen när segelbåten Andromeda lade till i Sandhamn. Foto: SVT/Ben Scheurer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.