• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Grafiken visar hur den planerade gasledningen skulle gå från Ryssland till Tyskland. Foto: SVT Design

Vad är egentligen Nord Stream?

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska gasledningen Nord Stream 2 som planeras att gå genom Östersjön har skapat många rubriker. Men vad är det egentligen och hur påverkar det Sverige?

Vad är Nord Stream?

Sedan 2012 finns det en naturgasledning, Nord Stream, som går genom Östersjön från Ryssland till Tyskland och som kan transportera 55 miljoner kubikmeter gas om året. Nu planeras en andre naturgasledning, Nord Stream 2, som består av ytterligare två ledningar som är tänkt att läggas parallellt med den tidigare gasledningen.

Nord Stream

Nord Stream 2 som nu diskuteras är, 120 mil lång och ska öka kapaciteten från 55 miljarder till 110 miljarder kubikmeter gas. Ledningen planeras gå genom ryskt, finskt, svenskt, danskt och tyskt vatten och därför behövs ett godkännande från respektive stat.

Vem är det som äger Nord Stream?

Nord Stream ägs huvudsakligen av ett ryskt företag som heter Gazprom som utvinner och distribuerar naturgas. Gazprom i sin tur ägs av den ryska staten.

Hur påverkar detta Sverige då? 

För att kunna bygga gasledningen behövs tillgång till hamnar kring Östersjön. I Sverige handlar det om Slite på Gotland och om Karlshamn hamn. Gotland har backat ur, Karlshamn har tackat ja. Karlshamn planeras att vara en så kallad utskeppningshamn. Vad det innebär är egentligen att det är där som rören ska förvaras under tiden gasledningen byggs.

Vad kostar Nord Stream?

Åtta miljarder Euro beräknas den nya Nord Stream 2-ledningen kosta.

Vad är då problemet med Nord Stream?

Den övergripande anledningen till att det riktats kritik mot gasledningen är att Nord Stream ägs av ett ryskt företag. Sveriges överbefälhavare har uttalat sig om att han inte tycker att Sverige ska godkänna att kommunerna hyr ut sina hamnar och försvarsministern Peter Hultqvist har sagt att regeringen måste ta ställning till helheten eftersom det är ett försämrat säkerhetspolitiskt läge med mer militär öververksamhet och underrättelseverksamhet.

Även regeringen har uttalat sig och sagt att gasledningen påverkar Sveriges försvar.

Ur försvarssynpunkt är båda hamnarna två centrala områden. Karlshamns hamn ligger nära Sveriges största marinbas i Karlskrona och flygflottiljen F17 i Ronneby. Gotland har sedan september återmilitäriterats.

När ska Nord Stream 2 vara klar?

Arbetet planeras vara klart 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nord Stream

Mer i ämnet