Tre personer i reflexjackor står på en byggarbetsplats och deltar i en symbolisk grundstensläggning med spadar. Till höger visas en illustration av byggnaden som ska uppföras, med en modern arkitektur och omgivande vegetation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra om planerna för det nya huset. Foto: Lilian Muhsin/SVT

Nu återställs fastigheten från 1800-talet efter mordbranden

Uppdaterad
Publicerad

En fastighet från 1800-talet totalförstördes vid en anlagd brand i centrala Ronneby förra året. Nu sätts första spadtaget i marken till den nya byggnaden.

Fastighetsägaren och kommunen var några av dem som var på plats i Ronneby när den stora guldspaden sattes i marken under onsdagen.

– Det började på ett ledsamt sätt men idag känns det helt annorlunda att vara här, säger Torbjörn Lind, Näringslivschef i Ronneby kommun.

”På kvällen var huset borta”

Det var morgonen den 5 juni 2023 som en man i 60-årsåldern tände på det stora trähuset från 1800-talet i Ronneby centrum. I byggnaden fanns både restaurang och bostäder och flera personer förlorade sina hem och ägodelar när huset brann ned till grunden.

Jan Mathiasson har varit fastighetsägaren för huset i 25 år. Han fick ett samtal från en av hyresgästerna på morgonen den 5 juni och åkte snabbt ner till det brinnande huset.

– Dagen gick och när jag skulle åka hem på kvällen var huset borta, det var en stor händelse, säger han.

Den 60-åriga mannen dömdes i januari i år mot sitt nekande till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Fokus på hållbarhet

Planen är att den nya byggnaden ska vara så hållbar som möjligt genom att sänka energibehovet.

– Vi kommer ha solceller på taket för att bidra till att fånga upp energi till fastighetens drift, säger Lars Strandqvist, skadereglerare på If Skadeförsäkring.

– Man vill alltid göra det så bra det går, säger Jan Mathiasson.

Den nya byggnaden förväntas stå färdig den 1 december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.