Två arbetsklädda personer och en grävskopa gräver i parken vid Sölvesborgs slott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya arkeologiska utgrävningar runt den medeltida borgen Sölvesborgs slott har nu genomförts. Foto: SVT

Nu väntar nya svar på gåtan om Sölvesborgs slott

Publicerad

Just nu pågår vetenskapliga undersökningar av Sölvesborgs slott. Resultaten ska öka kunskapen om den medeltida borgens historia.

När den byggdes och av vem – det är några av frågorna som väntar på svar.

Förra veckan skedde nya arkeologiska utgrävningar av Sölvesborgs slott. Det är en del av flera vetenskapliga undersökningar av den medeltida borgen som pågår just nu i ”Borgprojektet Sölvesborg”. Resultaten ska sedan analyseras för att ge nya svar om vår historia.

– Det är ett smörgåsbord som ligger framför oss och så får vi se vad vi plockar åt oss från det. Vi kommer att lära oss mer om platsen och dess betydelse för Sölvesborg och hela Blekinge, säger Mikael Henriksson, som är arkeolog på Blekinge museum.

Nya rön

I vintras gjordes en så kallad georadarundersökning av slottsparken. Det har även gjorts en marinarkeologisk undersökning i havsviken utanför borgen.

Undersökningarna görs i samarbete mellan Sölvesborgs kommun, Blekinge museum och Region Blekinge. Och flera saker har redan framkommit.

Sölvesborgs slott, som låg i dåvarande Östdanmark, var Nordeuropas tredje största borg efter Vordingborg på Själland och Hammershus på Bornholm. Men i det som är dagens Sverige var Sölvesborgs slott den största medeltida borgen.

”Magnifik plats”

– Det är en magnifik plats som saknar motstycke i Blekinge. Det är en viktigt plats i medeltidens Skandinavien. Idag är det ett fantastiskt besöksmål, säger Mikael Henriksson.

I slutet av förra veckan bjöds allmänheten in till guidade visningar av de arkeologiska undersökningarna av Sölvesborgs slott.

I klippet: Se när de nya arkeologiska utgrävningarna vid Sölvesborgs slott startade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.