Nya borgerliga utmanare vill ta över makten i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas det borgerliga laget som vill ta över makten i Karlskrona – M i en ny konstellation med KD och L. Sverigedemokraterna och Centerpartiet lämnas utanför.

Tidigt på onsdagen meddelade det moderata oppositionsrådet – och riksdagskandidaten – Camilla Brunsberg att hon nu formerat det partisamarbete som siktar på maktskifte i Karlskrona efter valet.

– Det är oerhört viktigt att visa att det finns ett tydligt alternativ. Vi vill föra vår borgerliga politik, säger Camilla Brunsberg (M).

Valet 2022 Blekinge

Under en presskonferens på onsdagsförmiddagen presenterades det nya samarbetet, men varken Sverigedemokraterna eller Centerpartiet närvarar – något som SVT kunde rapportera om redan på morgonen.

L lämnar S-samarbete

Förhandlingarna har skett i största hemlighet de senaste veckorna. Vad som presenteras i dag är en ny konstellation med KD och Liberalerna – som nu lämnar samarbetet med S efter två mandatperioder.

I dag samlar de tre partierna totalt 24 mandat – ett mindre än vad Socialdemokraterna har ensamma.

– Vi är öppna för att samarbeta med alla partier som vill föra fram vår borgerliga politik. Vi stänger inga dörrar, säger Camilla Brunsberg.

Kommunalrådet Börje Dovstad (L) på väg in till oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) under onsdagsmorgonen. ”Jag känner inte till någon presskonferens”, var hans kommentar till SVT. Foto: SVT

Samlas utan SD och C

Centerpartiet och Sverigedemokraterna har inte bjudits in till några samtal om ett mer organiserat samarbete.

– Vi kommer inte att närvara vid någon presskonferens. Men jag kan redan nu säga att den här konstellationen blir beroende av oss ändå. Och jag lägger mig inte på rygg för Moderaterna, säger gruppledare Christopher Larsson (SD). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet