Felsökning på Aspö 3 medan reservfärjan Aspö 2 går i trafik under lördagen. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Nytt haveri för Aspöfärja – andra gången på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Färjan Aspö 3 fick ett nytt haveri och togs ur trafik tidigt på lördagsmorgonen. Istället ersätter den mindre färjan Aspö 2 för trafik mellan Aspö och Karlskrona till och med tisdag.

– Det är olyckligt att det händer nu när vi är av med stora färjan, säger Gustav Karlsson på Trafikverket.

Det har blivit ett oljeläckage på det propelleraggregat som nyligen installerades på Aspö 3. Så sent som i måndags var det ett annat fel på propelleraggregatet på samma färja.

– Vi har folk som försöker montera ur packningen från det gamla propelleraggregatet för att se om den går att använda. Med lite tur kan vi byta packningen på måndag, säger Gustav Karlsson, distriktschef på Trafikverket.

Största färjan Yxlan på varv

Färjeledens största färja Yxlan har gått iväg för planerat underhåll på varv, och nu ersätts den trasiga färjan Aspö 3 med linjens reservfärja Aspö 2.

Ersättningsfärjan är den minsta som trafikerar Aspöleden och tar färre bilar vilket orsakar köer och att vissa resenärer inte kommer att få plats ombord.

– Nu när det är helg och bara personbilar som ska åka med färjan är det inte så stor skillnad på kapaciteten mellan Aspö 3 och Aspö 2, säger Gustav Karlsson.

Hur blir det med färjetrafiken på måndag då det vanligtvis är två färjor som trafikerar linjen?

– Aspö 2 får gå själv hela måndagen och tisdagen. Hon kommer att avgå varje timme under dagen. Kanske är Aspö 3 i trafik igen på tisdagen, men det är osäkert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.