En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en röd namnskylt med texten ”Läkare” fäst på en blå sjukhusuniform. Den högra sektionen visar en person stående utomhus, klädd i en mörk kostym med en ID-bricka hängande från en knapp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer avancerad vård inom äldreomsorgen ställer krav på egna läkare i kommunen, menar Olofströms kommunalråd Morgan Bengtsson (S), som hoppas bli först i landet med kommunläkare. Foto: TT/SVT

Olofström vill få egen kommunläkare – kan bli först i landet

Publicerad

En alldeles egen läkare till kommunens äldre, det är Olofströmstyrets dröm. Men dock inte möjlig enligt dagens lagstiftning.

Nu hoppas kommunen runda lagen genom ett nytt samarbete med Region Blekinge, vilket BLT var först att berätta om.

– Allt mer vård i kommunen är avancerad sjukvård, som för fem–tio år sedan sköttes på sjukhusen. Det sker i hemmen nu, säger kommunalrådet Morgan Bengtsson (S) till SVT.

Genom en egen läkare i kommunen hoppas Olofström kunna ge bättre och snabbare vård till framförallt äldre – och i slutändan undvika onödiga besök på akuten.

– Sjuksköterskorna ska inte behöva ägna sin tid åt att försöka få tag i en läkare.

Idag har endast regioner rätt att anställa läkare för patientnära kontakt, något som Olofström vill runda genom ett samarbete med regionen. Där Region Blekinge står som arbetsgivare och kommunen för en del av pengarna. Den självbetitlade ”Olofströmsmodellen”.

En medicinsk monitor visar vitala tecken med värden för hjärtfrekvens, blodtryck och syrgasmättnad i en intensivvårdsavdelning. I bakgrunden står en vårdpersonal iförd skyddsutrustning, som arbetar med patientvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan om kommunala läkare utreds just nu på uppdrag av Tidöpartierna. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Tidöpartierna öppnar för kommunläkare

Under pandemin blev det tydligt att den kommunala vården inom framförallt äldreomsorgen behöver stärkas. 2023 tillsatte därför Tidöpartierna en statlig utredning för att möjliggöra kommunala läkare.

Men Socialdemokraterna i Olofström vill inte behöva vänta in utredningens resultat.

– Vi tänker utanför boxen, vi provar och lägger fram detta som förslag. Förhoppningsvis kan det bli något gott av det hela.

Nationell läkarbrist

En första kontakt har tagits med tjänstemän på Region Blekinge som påtalar att det redan idag är svårt att rekrytera nya läkare.

– I Blekinge och landet i stort råder det brist på allmänläkare. Min inställning är att jag först vill lösa bemanningen på våra vårdcentraler, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.