– Allt mer vård i kommunen är avancerad sjukvård, som för fem–tio år sedan sköttes på sjukhusen. Det sker i hemmen nu, säger kommunalrådet Morgan Bengtsson (S) till SVT.
Genom en egen läkare i kommunen hoppas Olofström kunna ge bättre och snabbare vård till framförallt äldre – och i slutändan undvika onödiga besök på akuten.
– Sjuksköterskorna ska inte behöva ägna sin tid åt att försöka få tag i en läkare.
Idag har endast regioner rätt att anställa läkare för patientnära kontakt, något som Olofström vill runda genom ett samarbete med regionen. Där Region Blekinge står som arbetsgivare och kommunen för en del av pengarna. Den självbetitlade ”Olofströmsmodellen”.
Tidöpartierna öppnar för kommunläkare
Under pandemin blev det tydligt att den kommunala vården inom framförallt äldreomsorgen behöver stärkas. 2023 tillsatte därför Tidöpartierna en statlig utredning för att möjliggöra kommunala läkare.
Men Socialdemokraterna i Olofström vill inte behöva vänta in utredningens resultat.
– Vi tänker utanför boxen, vi provar och lägger fram detta som förslag. Förhoppningsvis kan det bli något gott av det hela.
Nationell läkarbrist
En första kontakt har tagits med tjänstemän på Region Blekinge som påtalar att det redan idag är svårt att rekrytera nya läkare.
– I Blekinge och landet i stort råder det brist på allmänläkare. Min inställning är att jag först vill lösa bemanningen på våra vårdcentraler, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Mats Berggren.