Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden om lokalbristen och det ökade inflödet av patienter till slutenvårdsplatserna inom barn- och ungdomspsykiatrin. Foto: SVT

Ordföranden om platsbristen: ”Finns plan att bygga nytt”

Publicerad

Barn- och ungdomspsykiatrins slutenvård skriker efter fler vårdplatser för att kunna vårda de allt fler barn och unga som behöver läggas in.

– Det finns i vår plan att bygga en ny psykiatribyggnad men det tar lång tid, säger Magnus Johansson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Efter att en allvarligt sjuk patient fick bältas efter att ha varit utåtagerande, menar regionen att tvångsåtgärden aldrig hade behövts – om BUP haft fler vårdplatser.

Ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden Magnus Johansson (S) uppger att BUP har samarbetat med vuxenpsykiatrin när det varit överbeläggningar men att det inte är en långsiktig lösning.

– I detta fallet hjälpte inte det ändå, eftersom det var extremt fullt på de vårdplatser vi hade.

Undvika akut platsbrist

Det finns en plan på en ny psykiatribyggnad framöver, men Anders Lund (M) menar att politiken måste se över vad som mer kan göras för att undvika akut platsbrist.

– Sedan 2020 har behovet ökat ordentligt, framför allt efter pandemin. Vi får se vad vi kan göra, om vi kan utöka samarbetet med vuxenpsykiatrin för att lösa situationen när det blir överbeläggningar, säger Anders Lund.

Hör mer i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.