Till vänster syns en vägfärja med en gul bro och skyltar som visar maxhöjd för fordon. Till höger står en person framför en byggnad, klädd i en svart jacka med ett logotyp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färjetrafiken har stor påverkan på Kicki Holms mataffär, hör mer om det i inslaget. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Oviss framtid för Aspöborna med färre färjeturer

Publicerad

Färjan är väsentlig för många som bor och driver verksamheter på Aspö. Med färre turer påverkas livet och för vissa blir det svårt att bo kvar.

– Det är många som pratar om att flytta eller skaffa övernattningslägenhet, säger Kicki Holm som äger matbutiken på ön.

Problem med färjan har varit ett återkommande dilemma för Aspöborna. För Kicki Holm blir det svårare och ta längre tid att få varuleveranser till ön.

Men det är inte bara leveranserna som påverkas utan också att färre väljer att resa ut till ön.

– Det märks att det är mindre folk i cirkulation, säger hon.

Sedan Aspös största färja, Yxlan, togs ur drift för renovering har hon sett en minskning i försäljningen.

Bildens vänstra del visar en vy från en båt med en klar blå himmel och några moln, samt en del av hamnen i bakgrunden. Den högra delen visar en man som står inomhus, framför en dörr med glasrutor och en hylla med glas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots en toppensommar för restaurangen kan det bli svårt för Dag Westberg att hålla öppet året om. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

– Vi kör inte ut till ön för att det är knöligt med färjan, är något som krögaren Dag Westberg får höra från leverantörer.

Han driver tillsammans med Ylva Ingesdotter en restaurang på fartyget Södern II som en gång i tiden trafikerade Aspö–Karlskrona. De slog upp dörrarna till restaurangen 1 juli i år.

– Det gick över all förväntan, säger han.

Men problem med färjan och färre avgångar gör framtiden osäker. Framförallt är det leverantörer som inte vill leverera eftersom de är rädda att bli fast på ön. Samtidigt finns det en oro att färre avgångar kommer göra att personer som bor på fastlandet inte vill besöka ön.

– Underlaget på ön är väl egentligen inte tillräckligt för att driva det här året runt som vi vill göra, säger Dag Westberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.