– Jag hade starka emotionella bindningar till flera av smyckena som försvann, säger Ingrid Wallin. Foto: SVT

Tjuvarna stal Ingrids guldskatt på julafton

Uppdaterad
Publicerad

Bara fyra av hundra villainbrott klaras upp i Blekinge och polisen står handfallen inför tjuvligornas metoder. Ingrid Wallin, 68, i Karlshamn vet. På julafton fick hon hela kassaskåpet länsat på släktguld.

Hittills i år har 63 inbrott i villor och andra bostäder anmälts i Blekinge, men chansen att gärningsmännen ska kunna identifieras och åtalas är försvinnande liten. Ingrid Wallins fall är alltså inget undantag.

Hon – liksom flera andra i villaområdet i Högadal i Karlshamn – fick påhälsning av tjuvar på julaftonen förra året.

– Jag var i USA för att fira jul med min ena dotter. Det var min andra dotter som upptäckte inbrottet på juldagen, säger hon.

TV: Se hela inslaget här

Tjuvarna hade brutit upp ett kassaskåp i källaren och plundrat det på familjesmycken och släktguld.

– Jag hade starka emotionella bindningar till flera av smyckena som försvann. Det är värre än den ekonomiska förlusten, förklarar Ingrid Wallin.

Brist på bevis

Några veckor senare fick hon, liksom övriga drabbade i området, besked från polisen: förundersökningen var avslutad i brist på spår och bevis.

– Det var väntat, tyvärr.

Uppklaringsprocenten för inbrott i södra Sverige är 3,9 procent enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och nästan alltid blir det därför ett ärende mellan drabbad och försäkringsbolagen.

– De professionella ligorna lämnar nästan aldrig spår efter sig och bevisvärdet är högt. Vi kan bara konstatera att vi inte når ända fram här, säger Mats Hadartz, tf lokalpolisområdeschef i västra Blekinge.

”Inga träffar i registret”

Blekingepolisens bild är att det i huvudsak är utländska tjuvligor eller lokala kriminella missbrukare som ligger bakom inbrotten och stölderna i länet.

– Även om uppklaringsprocenten är låg kan vi dra slutsatsen att det oftast är folk utifrån. Ibland hittar vi DNA eller andra spår, men får inga träffar i vårt register. Det krävs nästan att vi tar tjuvarna på bar gärning, säger Mats Hadartz.  

Finns det något polisen kan göra annorlunda?

– Kanske att vi borde göra fler brottsplatsundersökningar. Annars ligger mycket i det förebyggande egenarbetet. Att stöldskyddsmärka sitt gods med DNA-märkning och att jobba med grannsamverkan.

Polisens tips – så skyddar du dig mot inbrott

* Installera inbrottslarm

* Koppla utomhusbelysning till rörelsedetektorer

* Meddela dina närmaste grannar att du är bortrest

* Skriv upp vilka värdeföremål du har

* Undvik att skriv på sociala medier att du är bortrest

* Märk dina värdeföremål med DNA-stöldskyddsmärkning

* Förvara trädgårdsredskap och andra verktyd inomhus så att tjuven inte kan använda dem för att ta sig in i bostaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.