När mordutredningen var klar konstaterades att Patrik Borgqvists son mördats av en jämnårig kamrat med kniv. Samtidigt har skuldfrågan aldrig prövats av domstol, och utredningen har sekretessbelagts. Inte heller offrets far har fått ta del av hela utredningen, utan fick efter en sekretessprövning ut omkring 50 tungt maskade sidor, av de totalt 700 sidorna i utredningen.
Men en dom i förvaltningsrätten gav Patrik Borgqvist delvis rätt, sekretessen hade varit för hård. Ärendet gick tillbaka till åklagarna, och nu har han fått ut ytterligare ett 50-tal sidor. Men han är långt ifrån nöjd.
– Det var inte mycket mer än vad jag visste sedan tidigare. Det är fortfarande jättemycket som är sekretessbelagt. Jag vet fortfarande inte hur mordet har hänt, eller varför det hände. Jag har ingen aning om det, säger Patrik Borgqvist, till SVT Nyheter Blekinge.
Vill ta det till domstol
Han har av åklagarna erbjudits att få en muntlig dragning kring vissa ytterligare, känsliga, punkter. Men avböjt.
– Jag vill kunna ta det till domstol, och då måste jag ha det på papper.
Under julhelgen kommer han därför att överklaga sekretessbeslutet ytterligare en gång, den här gången till Kammarrätten.
Anser att lagen följs
Chefsåklagaren Anne Boijmarker förklarar varför Patrik inte får ut hela utredningen.
– Det handlar dels om sekretess som skyddar utredningen, och dels om sekretess som skyddar den unge misstänkte och hans anhöriga.
Utredningssekretessen kvarstår ifall någon vill ansöka om att föra en bevistalan, där en domstol får fastslå huruvida den misstänkte pojken är skyldig eller inte. En bevistalan kan dock bara krävas av den misstänktes anhöriga, socialtjänsten eller socialstyrelsen. Patrik Borgqvist har försökt få socialtjänsten i Olofström att begära en sådan.
– När det gäller utredningar med unga misstänkta står det däremot i lagen att vi har skyldighet att lämna ut så mycket att den målsägande kan föra en skadeståndstalan i domstol, och det anser vi att vi har gjort, säger hon.