När själva mordutredningen var klar konstaterades att Patrik Borgqvists son mördats av en jämnårig kamrat med kniv. Men mer har han inte fått veta om vad som hände den där dagen i mars för två år sedan.
– Jag har på egen hand fått ta reda på hur många knivstick han fått. Genom att jag fick hans kläder tillbaka kunde jag räkna hur många knivstick han fått, säger Patrik Borgqvist.
Togs inte upp i domstol
Eftersom gärningsmannen var under femton år kunde han varken åtalas eller dömas. Däremot hade en så kallad bevistalan kunnat hållas i domstol. Då hade både den misstänkte gärningsmannen och åklagare fått lägga fram sina versioner inför en domare och skuldfrågan hade prövats – utan att något straff dömts ut.
Men för att detta ska bli aktuellt måste en begäran komma från Socialstyrelsen, en socialnämnd eller den misstänktes vårdnadshavare. Detta var något som Patrik Borgqvist försökte få till – utan resultat.
– Det hade betytt väldigt mycket för då hade jag fått mer klarhet i vad som hänt. Gärningsmannens familj får veta mer än vad jag får och det tycker jag är dåligt, säger han.
Vill ändra lagen
Att det är så svårt att väcka bevistalan är något som bland annat Barndombudsmannen, flera jurister och ordförande i Brottsofferjouren vill ändra på.
– Det är katastrof att åklagare inte är självständiga och kan bedöma när man ska föra bevistalan. Nu är man beroende av Socialstyrelsen, socialnämnden eller barnets anhöriga och det är fullkomligt felaktigt. Där måste man omedelbart justera på nytt, säger Sven-Erik Alhem, ordförande Brottsofferjouren.
Trots att en bevistalan inte kan bli aktuellt i Patrik Borgqvists falll har han inte gett upp hoppet.
– En dag ska jag få veta vad det är som har hänt. Sinnesro behöver man få, säger han.